Om Taubespelen

TAUBESPELENLITE SÅNG, LITE MUSIK, LITE MAT OCH MYCKET MYS
TaubeSpelen är ett utomhusevenemang där några av våra bästa artister tolkar Taubes visor på sitt sätt. Placerat i Taubes eget Bohuslän med besjungna platsersom Evert Taube beskriver får visorna en helt annan dimension. Här kliver man rakt in i visan och kan bokstavligt talat ta på textinnehållet.

Mitt i Bohuslän mellan Orust och Bokenäset, ligger de tre öarna Flatön, Malön och Ängön där Evert Taube tillbringade mycken tid under 40-talet. Här gick det första TaubeSpelen av stapeln en solig men blåsig julidag 1995.Trots vädret hade runt 1500 personer samlats för att lyssna på bl.a. Gösta Taube tolka sin broders visor. Från att ha varit ”lite kul i backen” har spelen växt och är idag en av de största Taubemanifestationerna i landet.

19 år senare flyttar TaubeSpelen till norra Bohuslän och de av Evert Taube ombesjungna trakterna kring Grebbestad. Under 50-talet tillbringade Evert Taube en del tid i Grebbestad där han lät sig inspireras till klassiska visor som Så länge skutan kan gå, Nudistpolka, Solig morgon med flera. Den senare lär ha kommit till på Otterön utanför Grebbestad där Evert Taube bodde en kort tid.

2016 var TaubeSpelen tillbaka på Orust. Nu i gräset vid Göksäter.

I år flyttar TaubeSpelen 4 kilometer ner mot vattnet. Till Ellös och närheten till Malöströmmar, Morlandadalen och Islandsberg. Här sitter du på gräset och njuter av årets artister omgiven av den bohuslänska naturen. Och när sången från scenen letar sig ut bland publiken då känner du att nu är det sommar.

I årets TaubeSpel plockas det fram kända och populära visor men även pärlor som inte är lika vanliga. Vissa visor har fått ny överrock, andra låter mer välbekant. Dessutom kommer artisterna att framföra några av sina egna låtar varav en del i nya spännande arrangemang. Du får också uppleva unika möten mellan artister som normalt inte uppträder på samma scen. Ackompanjemanget sköts av Taubespelens egen 16-mannaorkester under ledning av Jerker Johansson.

Föreställningen på drygt 3 timmar inleds med allsång, innan du lotsas vidare med artisternas tolkningar och anekdoter. Här blandas gammalt med nytt, skrönor med sanningar och skratt med tårar.

TIDER
Lördag 14 juli
kl. 18.00 – 21.30 (området öppnar kl. 15.00)
Under lördagen får artisterna lov att ta ut svängarna lite mer.

Söndag 15 juli
kl. 15.00-18.30 (området öppnar kl. 12.00)
Söndagens föreställning är ett mer traditionellt TaubeSpel. Här blandas duetter, solosång och skrönor om vart annat.

KONSTUTSTÄLLNING
Under årets TaubeSpelen kommer Ellös Folket Hus att öppnas upp för en konst-och fotoutställning. Totalt 75 verk kommer att visas varav 30 stycken målningar fördelade på 2 konstnärer och 45 fotografier fördelade på 3 fotografer.

MAT OCH DRYCK
Inne på området kommer utbudet av mat och dryck, liksom utställare och försäljare, ha mer eller mindre anknytning till visan, Taube eller Bohuslän. Här finns t.ex. bohuslänska specialiteter som äggost och skaldjursrätter. Årets krögare, Orust Blommor, garanterar en hög kvalitet på mat, dryck och service.

ÖVRIGT
Området är handikappanpassat och
handikapparkering finns i närheten av entrén.

Artister som besökt oss genom åren

Olle Adolphson
Kent Andersson
Pernilla Andersson
Elisabeth Andreassen
Augustifamiljen
Ulf Bagge
Eva Bartholdsson
Marie Bergman
Marit Bergman
Per Bergwall
Hanna Boquist
Dag Brandth
Brolle
Miriam Bryant
Katja Cardinall
Carola
Peter Carlsson & Blå Grodorna
Ulf Dageby
Kikki Danielsson
Sharon Dyall
Tomas Edström
Anders Ekborg
Ronny Eriksson
Thomas Ellerås
EMRIK
Lotta Engberg
Axel Falk
Loa Falkman
Sarah Dawn Finer
Four Hands
Lars-Erik Frendberg
Johan Frendberg
Göran Fristorp
Åsa Fång
Oa Gunnarsson
Gåke
Peter Harryson
Niklas Hjulström
Melissa Horn
Carl-Einar Häckner
Bengan Janson
Peter Jöback
Olle Jönsson
Sofia Karlsson
Lars Klevstrand
Git Kraghe
Lasse Kronér
Tommy Körberg
Kören Västanfläkt
Laleh
Bosse Larsson
Anna-Lotta Larsson
Daniel Lemma
Lill Lindfors
Stefan Ljungqvist
Evert Ljusberg
Loreen
Sara Löfgren
Edda Magnarson
Bengt Magnusson
Jan Malmsjö
Per Myrberg
Wenche Myhre
Sanna Nielsen
Lisa Nilsson
Eva-Lotta Ohlsson
Tobias Persson
Åsa Persson
Plura
Roger Pontare
The Real Group
Mikael Rickfors
Sarah Riedel
Øivind Roos
Lotta Rossövik
Timo Räisänen
Ola Salo
Arja Saionmaa
Mikael Samuelson
Molly Sanden
Jenny Silver
Christer Sjögren
Helen Sjöholm
Jasmine Sjöstedt
Evabritt Strandberg
Peder Svan
Lill-Babs Svensson
Eber Ståhl
Reidun Säther
Pär Sörman
Gösta Taube
Sven-Bertil Taube
Taubekören Skåne
TaubeSpelens Sinfonietta
Lasse Tennander
Triple & Touch
Två Taube & en Bellman
Ucklums förenade röster
Caroline af Ugglas
Jojje Wadenius
Freddie Wadling
Jack Vreeswijk
Visor i Väst
Voce Vocale Göteborg
Hans-Börje Wittebo
Rikard Wolff
Västra Götalands Taubekör
Ucklums förenade röster
Cecilia Vennersten
Sylvia Vrethammar
Mimmi Werner
Ängöblomster
Cajsastina Åkerström
Janne Åström
Öbarna
Östen med Resten

Evert Taube (1890-1976)

Evert Taube föddes i Göteborg den 12 mars 1890. Han var det fjärde barnet av tretton. Som 18-åring packade Evert sin sjömanskista och gick till sjöss. Seglatserna förde honom så småningom till Argentina där han var bosatt från 1910 – 15. Upplevelserna under dessa år har satt djupa spår i hans diktning och så har även Bohuslän, Roslagen och Italien gjort.

I januari 1919 kunde man i Stockholms tidningar läsa om att författaren, globetrottern och lutasångaren Evert Taube väckt jubel med sina friska sjömansvisor i Kabaré Läderlappen på Gillet. ”Publiken fick aldrig nog”, stod det, ”och mr Taube var frikostig med extranumren”.

Redan året innan hade Evert begått sin debut som estradör i Godtemplarhuset i Smögen. Det året gav han även ut sin första prosabok ”Inte precis om kvinnor” för att 1919 ge ut sin första visbok ”Sju sjömansvisor och Byssan Lull”.

Genom hela Evert Taubes livslånga författarskap strömmar kärlek och medmänsklighet. Hans målande texter och vackra melodier är en visskatt som är unik. Att fira en av de största vissångarna och kompositörer som Sverige har sett och fostrat faller sig därför naturligt. Som visdiktare fortsätter Taube traditionen från Bellman. Andra inspirationskällor var folk och sjömansvisan samt den medeltida trubadurtraditionen.
Evert Taube saknade musikalisk skolning däremot besatt han ett häpnadsväckande musikminne. Denna förmåga utnyttjade han för att på sina resor jorden runt bygga upp ett musikaliskt förråd. Rytmer och melodislingor kunde ligga i träda i åratal innan de var mogna att träda fram i en annan form i en ny visa. Så det märkliga har skett att den man som plockat fram det mest svenska inom oss, som blev vår nationalpoet också har gjort oss mer internationella. ”Nigande vals” har spanska förtecken, i ”Stockholmsmelodi” hittar vi en argentinsk tango, ”Eldarevalsen” har drag av en engelsk shanty o.s.v

Evert Taube tillbringade mycket tid i Bohslän. Dels under sin barndom, dels på 40 och 50-talet. Under tiden 1942 till -45, bodde han periodvis hos hemmansägare Anders Johansson på ängön. Det var här som en av hans sångmöer, Karin, var dotter i huset. Och det var vid den här tiden som Evert blev god vän med handelsman Gustav Johansson på Flatön, och gav honom tillnamnet Flink.

Under 50-talet var Evert Taube periodvis i Grebbestad där han lät sig inspireras till klassiska visor som Så länge skutan kan gå, Nudistpolka, Solig morgon med flera. Den senare lär ha kommit till på Otterön utanför Grebbestad där Evert Taube bodde en kort tid (enligt sägen i ett ”hönshus”). Vistelsen på Otterö avsatte även en brevväxling med öbon Siv Sjöstrand. En av de sångmöer i Bohuslän skalden besjunger.

Under sina år i Bohuslän var Taube mycket produktiv. Dels trivdes han med naturen och befolkningen, dels fick han vara i fred och skriva. Det märks att han var lycklig här, för hans dikter från denna tid är bland det finaste och skönaste som skrivits om Bohuslän. Förutom i ”Ballader i Bohuslän” (1943), skildrar han Bohuslän i bl.a. ”Jag kommer av ett brusande hav” (1952), ”Strövtåg i Ranrike” (1955), och i ”Västlig horisont” (1957).

I Slutet av 50-talet vistades han mycket i Frankrike. Slutet av sitt liv tillbringade Evert Taube till stor del i Stockholm där han avled den 31 januari 1976.